Kinesitherapie bij personen met dementie, beweging, activatie en mindfulness (VOLZET)

Datum 2024-11-09
Uur 09:30
Contact E-mailadres: Email deze persoon
Prijs niet-leden 200
Prijs AXXON-leden 160
Prijs AXXON- & ABCIG-leden 125
Prijs info Inbegrepen : Broodjesmaaltijd, dranken en fruit Deuren open om 08u30 cursusduur 9.30-16.30

Philippe Minguet: Omgaan met vermoeidheid bij ouderen.

Inhoud:
Werken met ouderen met dementie en gedragsproblematiek vraagt een specifieke aanpak. Vanuit de kinesitherapie en de psychomotorische therapie staan we voor heel wat uitdagingen binnen deze populatie. Een patiëntengroep die het contact met de realiteit maar ook met hun lichaam is verloren, een doelgroep die het woord niet meer ten harte kan nemen en waarbij de mens in dementie soms verloren gaat, heeft nood aan een gezondheidsgerichte en mensgerichte aanpak. We zoeken dan ook naar balans tussen mentaal welzijn, fysiek welzijn en behouden van algemeen comfort. We mogen hier ook het belang van de context niet vergeten. Niet alleen ter verdere ondersteuning van de patiënt, maar ook voor hun eigen noden. Een dementerende oudere heeft nood aan omkadering, begrip, op maat gemaakte aanpak maar zorgt ook voor verlies, rouw en onmacht binnen zijn eigen omgeving. Beide zijden verdienen meer dan ooit extra aandacht. Naast de gezondheidsgerichte en psychosociale benadering mogen we ook het val-risico, met zijn gevolgen van dien, niet uit het oog verliezen. We kunnen dus in algemeen stellen dat de kinesitherapie en psychmotorisch therapie zal bijdragen om te trachten de mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen, om vanuit een herstelgerichte visie het leven met dementie zo comfortabel mogelijk te maken.

 Referenties:
1)       Abraha I, Rimland JM, Trotta FM, Dell'Aquila G, Cruz-Jentoft A, Petrovic M, Gudmundsson A, Soiza R, O'Mahony D, Guaita A, Cherubini A. Systematic review of systematic reviews of non-pharmacological interventions to treat behavioural disturbances in older patients with dementia. The SENATOR-OnTop series. BMJ Open. 2017 Mar 16;7(3):e012759. doi: 10.1136/bmjopen-2016-012759. Review. Erratum in: BMJ Open. 2017 Jul 17;7(7):e012759corr1. PubMed PMID: 28302633; PubMed Central PMCID: PMC5372076.
2)        Ettema, T., De Lange, J., Dröes, R.M., Mellenbergh, D., & Ribbe, M. (2005). Handleiding Qualidem. Utrecht: Trimbos- instituut.
Nagtegaal, I., De Lange, S., Klok-van Laar, H., van Kooten, M., & Scholte, T. (2016). Module Psychomotorische therapie voor dementerende ouderen in een verpleeghuissetting. Utrecht, The Netherlands: Federatie Vaktherapeutische Beroepen. 

De spreker : 
Vanuit de specialisaties neurologische revalidatie en psychomotorische therapie, is Philippe zich gaan verdiepen in de revalidatie binnen de geestelijke gezondheidszorg, en meer specifiek voor ouderen met dementie. Enkele van zijn stokpaardjes zijn spannings-reducerende technieken, fysieke fitheid en mentaal welzijn.  Naast zijn werk als kinesitherapeut/psychomotorisch therapeut binnen het UPC campus Kortenberg,  fungeert hij ook als coördinator van het competentiecentrum Kiné/PMT binnen Z.org KU.Leuven. Verder geeft hij graag zijn interesses in relaxatie en mindfulness door aan de studenten Revaki en tracht hij zijn passie voor PMT een groter platform te geven als bestuurslid van de VVPMT. Onder het motto  ‘’ Meten is weten, maar de doelen liggen in het voelen’’ vertrekt hij steeds vanuit een evidence based kader om te komen tot een persoonsgerichte aanpak.