Ereloonsupplementen : het persbericht van Axxon


In een reactie op de studie van de Socialistische Mutualiteiten i.v.m. ereloonsupplementen door zorgverstrekkers buiten het ziekenhuis moeten volgens de beroepsvereniging van kinesitherapeuten, Axxon, de geconventioneerde kinesitherapeuten het tariefakkoord respecteren.


“Het aanrekenen supplementen door geconventioneerde kinesitherapeuten is totaal onwettig.”

De verantwoordelijkheid ligt bij de mutualiteiten die hierin samen met het Riziv actie moeten ondernemen! Axxon sensibiliseert de kinesitherapeut om zijn conventiestatus duidelijk te afficheren in de wachtkamer en op de website samen met zijn ereloon tarieven en neemt daarmee zijn verantwoordelijkheid.

Om de transparantie voor de patiënt te vergroten werd reeds een aantal maanden terug binnen de Overeenkomstencommissie Verzekeringsinstellingen – Kinesitherapeuten vaste remgelden opgelegd. Een publicatie hiervan in het Belgisch Staatsblad laat nog steeds op zich wachten.

Een geconventioneerde kinesitherapeut kan evenwel afwijken van het ereloon bij bijzondere eisen van de patiënt (weekendprestaties, en prestaties voor 8u en na 19u) en bij niet verwittigde afwezigheid van de patiënt, 24u op voorhand, en dit geldt niet noodzakelijk bij een huisbezoek.

Axxon vindt het belangrijk dat binnen de Overeenkomstencommissie het debat wordt gevoerd rond vergoedbare en niet-vergoedbare verstrekkingen. Voor sommige behandelingen maakt de kinesitherapeut gebruik van steriele sondes bij bekkenbodemreëducatie, steriele maskers in de respiratoire kinesitherapie, tapes, …  en deze kunnen niet doorgefactureerd worden aan de patiënt. Deze en andere verbruiksgoederen moeten op een transparante manier kunnen worden gefactureerd in een uit te werken standaardformulier die als bewijsstuk aan de patiënt kan worden overgemaakt.

Dhr P. Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische mutualiteiten, stelt terecht in een radio-interview dat er inderdaad een onderfinanciëring is van de kinesitherapiesector, en dat kinesitherapeuten die kwaliteit leveren te weinig verdienen. “Daar is iedereen het ondertussen over eens”.

“Maar supplementen vragen op een afspraak van tarieven, dat is niet correct.” “Dat is niet de juiste weg”. “Er moet geïnvesteerd worden in de sector zodat de honorarium hoger worden.”

Volgens Callewaert zullen bij hogere honoraria de conventiegraad stijgen, net zoals dit in het verleden gebeurde voor de huisartsenpraktijk. Kinesitherapeuten hebben recht op een billijk ereloon gefinancierd vanuit de ziekteverzekering!

Kwetsbare patiënten (met verhoogde tegemoetkoming) zijn bij de kinesitherapeuten zeker beschermd tegen de oplopende facturen, want bij deze groep van patiënten dient de kinesitherapeut het tariefakkoord te respecteren. Bovendien beschikt de kinesitherapeut over voldoende beroepsernst om zelf sociale correcties toe te passen!

Bovendien zijn er nog een aantal patiënten die voor 2017 niet correct werden terugbetaald, dit volgend uit een Arrest van Raad van State van 7 februari 2019. De modaliteiten, hoe deze terugbetaling correct dient te gebeuren, moeten binnen het RIZIV dringend verder worden uitgewerkt!

  • WVVK