Mondmaskerplicht bijgesteld

Dat België soms moeilijk in elkaar zit op politiek niveau, is geen nieuws meer. Helaas is ook de communicatie rond het gebruik van mondmaskers ten prooi gevallen aan de wirwar van instanties. De zoveelste aanpassing rond het mondmaskerbeleid werd gisteren aan AXXON meegedeeld. Het blijft sterk aanbevolen, maar is NIET MEER VERPLICHT in de ambulante praktijk. In zorginstellingen telt de verplichting wel.


Hoe de Belgische overheid nog van de bevolking verwacht om hen serieus te nemen, is ons ook een raadsel. 

Op 7 maart komt het land in code geel, waarbij op heel veel plaatsen de mondmaskerplicht vervalt. Minister De Croo vertelt in de pers en aan de zorgverstrekkers dat het gebruik van een mondmasker in de praktijk niet langer verplicht is, maar uiteraard nog wel sterk wordt aangemoedigd. Slechts twee dagen later krijgen we van het Regeringscommissariaat Corona en het IMC te horen dat regels toch strenger zijn, en van àlle zorgverleners en hun patiënten wordt verwacht wel een mondmasker te dragen.

Nog geen week later blijkt het onder de regionale bevoegdheden te vallen en volgt op 15 maart de definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering van het ontwerp rond mondmaskerplicht, en daarin vallen enkel :

  • openbaar vervoer
  • zorginstellingen

Ter duidelijkheid, onder zorginstellingen wordt verstaan:
1° algemene, universitaire en psychiatrische ziekenhuizen;
2° residentiële ouderenzorg;
3° gezinszorg, thuiszorg en lokale dienstencentra in een zorgsituatie;
4° revalidatieziekenhuizen en -voorzieningen;
5° psychiatrische verzorgingstehuizen;
6° voorzieningen die erkend of vergund worden door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

We betreuren de tegenstrijdige communicatie van de afgelopen weken vanuit de overheidsinstanties. Omdat zij de bal hebben misgeslagen, verliest ook de beroepsvereniging aan geloofwaardigheid en weten op de duur zowel kinesitherapeut als patiënt niet meer hoe de vork in de steel zit. Hopelijk vormt dit decreet het slotstuk op de saga van de mondmaskers en kan iedereen nu volgens zijn of haar eigen gezond verstand handelen. 

Er blijven nog steeds enkele dingen onduidelijk: wat in Brussel en Wallonië? En kan de verplichting weer worden opgelegd wanneer de cijfers stijgen, maar er nog niet wordt overgegaan naar code rood? 

Gebruik het mondmasker wanneer u zich niet 100% lekker voelt en wanneer u met kwetsbare groepen in contact komt. Geef ook de patiënt de keuzevrijheid. Het virus circuleert nog steeds, dus alertheid blijft aangewezen!

  • WVVK