Dag 3: Multidisciplinair samenwerken rond voeding en beweging

Praten over voeding

"Waar ben je gaan lunchen gisteren?" "Dit receptje moet je zeker eens proberen!" "Iemand nog restaurant-tips?" Hoeveel gesprekken in ons dagelijks leven gaan over voeding en drank? Hoeveel receptjes, tips en weetjes over voeding en drank worden uitgewisseld tussen therapeut en patiënt? Voeding vormt een belangrijk onderdeel van onze levensstijl. We kunnen door kleine dingen onze patiënten richting een gezondere levensstijl begeleiden. Er bestaan geen goede en slechte voedingsmiddelen, wel goede en slechte eet- en leefgewoonten.

Tijdens de pandemie is de impact van obesitas duidelijk gebleken. Niet enkel met COVID-19 is er een duidelijke link, maar ook met andere non-communicabel diseases zoals diabetes melllitus, hart- en vaatziekten, lipoedeem, kanker,…

Sensibilisering rond voeding en beweging is ook onze taak als kinesitherapeut. Eetexpert geeft ons handvatten om alert te zijn, tools om bepaalde aspecten aan te kaarten, facts and figures om onze patiënten door de bomen het bos te laten zien.

Klik hier om het materiaal rond eetstoornissen en gewichtsproblemen voor kinesitherapeut en bewegingsspecialist te openen en volg de links naar de afzonderlijke fiches.

In de video hieronder hoor je Eetexpert zelf aan het woord wat zij voor jou kunnen betekenen. 

Misschien zijn patiënten zelf ook al op zoek geweest naar meer duiding, maar de juiste info vinden is geen sinecure. Door een gesprek aan te gaan worden mensen zich bewust van bepaald gedrag en dit versterkt de motivatie om gedragsveranderingen te initiëren en vol te houden. Daar kunnen wij op inspelen. Motivationele gespreksvoering is een techniek die helpt signalen op te pikken en er op in te gaan. Een communicatiemethode waarbij we geen ‘goede raad’ geven, maar waarbij we uitlokkende taal gebruiken, de motivatie door de patiënt laten uitspreken en daarop inpikken.

Met juiste info op het juiste moment kunnen we mensen dat duwtje in de rug bieden, met o.a. tips om op een niet stigmatiserende wijze te praten (ons aangeboden door Eetexpert).

Door samen te werken met andere disciplines, waaronder diëtisten, staan we sterker in de strijd tegen welvaartsziekten, sterker om een gezondere maatschappij te creëren, een gezondere toekomst waar evenwichtig wordt gegeten, gedronken én bewogen.

De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (vbvd) beantwoordt de vraag 'Wat doet de diëtist juist?' in dit korte filmpje

Wat doet de diëtist ? from AXXON, PTiB on Vimeo.

Voor nog meer beeldmateriaal en leesvoer van de VBVD: klik hier

 

 

  • WVVK