U speelt een cruciale rol in de strijd tegen huidkanker

In de strijd tegen huidkanker spelen mensen die veel huid zien een cruciale rol. 


Huidkanker vroegtijdig opsporen is de basis voor een correcte en snelle genezing. Alle huidkankers zijn te genezen op één voorwaarde: dat men tijdig ingrijpt. Uitgezaaide huidtumoren zijn vandaag beter te behandelen dan vroeger maar het blijft een zware belasting voor de patiënt en een dure aangelegenheid voor de gemeenschap

Enkele gegevens: huidkanker is op 20 jaar tijd met ongeveer 500% toegenomen en dit door een samenloop van verschillende factoren. Vooreerst is er de toename van de levensverwachting van de mensen. Nog nooit is de levensverwachting zo sterk toegenomen als in de laatste honderd jaar en hoe ouder de huid hoe groter de kans dat er ergens wat huidcellen ontaarden en verkankeren.

Ten tweede is er de ‘belasting’ van onze huid door ultraviolet licht dat nog nooit zo sterk is geweest dan in de laatste decennia. Dit mede door de toegenomen mobiliteit (reizen) en andere ultraviolette blootstellingen (denk maar aan zonnebanken en andere UV-bronnen) .
 
Gevolg is dat in een relatief klein land als België er jaarlijks ongeveer 50.000 nieuwe huidkankers ontstaan. Mensen die beroepsmatig veel huid zien, zoals zorgverleners, kunnen een zeer belangrijke rol spelen in het vroegtijdig ontdekken van een huidtumor. Nogmaals, hoe vroeger de huidtumor wordt ontdekt, hoe beter hij te behandelen is. In de praktijk betekent dit dat alle huidtumoren in een beginstadium perfect te behandelen zijn met een kleine chirurgische of een andere geschikte behandeling. Sommige mensen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van huidkanker. Vooral mensen die zelf ooit huidkanker hebben ontwikkeld of in hun naaste familie personen hebben met huidkanker of mensen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt, zoals bv. mensen met een transplantorgaan.
 

Waarvoor moet je waakzaam zijn?

  • Een pigmentvlek (donker vlekje) dat er anders uitziet: groter en onregelmatiger van vorm of kleur dan de andere vlekjes op het lichaam.
  • Als een donker vlekje verandert van grootte, vorm of kleur in de loop van de tijd.
  • Het plots ontstaan van een nieuw pigmentvlekje na de leeftijd van 18 jaar, zeker als het groter wordt.
  • Een 'bolletje’ dat spontaan bloedt bij minimale aanraking (afdrogen, licht krabben ...).
  • Een huidletseltje dat groeit.

Welke cruciale rol kan u spelen?

U maakt de cpatiënt attent op de ongewone vlekjes en adviseert hen om contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog voor een passend advies.

Meer weten?

Bezoek de website van Euro Melanoma

  • WVVK