Dag 4: Stoppen met roken… waarom en hoe?

Hulp bij rookstop loont!

Een goede gezondheid en roken – het gaat niet samen. Toch rookt nog steeds 1 op de 6 Vlamingen [i]. Positief is dat ruim 70% van hen een rookstopwens koestert. Dit gegeven zou hulpverleners moeten motiveren om hun schroom te overwinnen en een rookstopgesprek aan te gaan met hun rokende patiënten. De kans dat jouw patiënt in een gevecht verwikkeld is met verslaving en hulp kan gebruiken, is immers zeer reëel. En hulp loont: rookstopcijfers tonen aan dat zonder extra begeleiding slechts 8% van de rokers er in slaagt om definitief te stoppen met roken, terwijl met ondersteuning rookstoppercentages kunnen oplopen tot 30 à 35 percent.  

Jouw rol als kinesitherapeut

Als kinesitherapeut sta jij in de frontlinie om rokers de weg naar rookstop te wijzen. Je vertrouwensrelatie met je patiënten maakt dat de drempel om over hun rookgedrag te praten lager is.

Door met je patiënten over hun rookgedrag te praten, kan jij een belangrijke impact hebben op hun gezondheid. En dat hoeft je helemaal niet veel tijd te kosten. Het voornaamste is dat je het gesprek over roken aangaat (STAP 1) - ook al is dat niet de directe aanleiding van je patiënt om naar jou te komen - dat je een rookstopadvies uitspreekt (STAP 2) en dat je  kort de verschillende methodes van rookstophulp toelicht (STAP 3).

Een kort proactief gesprek verhoogt de kans om te stoppen bijna drie maal.
Vijftig rookstopadviezen leiden tot één extra rookstop zonder herval binnen één jaar
!

Enkele tips bij de verschillende stappen:

Stap 1:

  • Zoek naar een aanknopingspunt dat relevant is voor je patiënt om over het rookgedrag te praten. Doe dit op een niet-veroordelende en open manier. Heeft je patiënt geen zin om met jou over roken te praten, dan respecteer je dat.
  • Beluister de redenen van je patiënt om te roken. Belangrijk: stimuleer je patiënt om na te denken wat stoppen met roken voor hen zou betekenen. Welke voordelen zou dit met zich meebrengen?  Door dit te doen, versterk je de intrinsieke motivatie van je patiënt om te stoppen.

Stap 2:

  • Als je patiënt een paar goede redenen heeft opgesomd om te stoppen met roken, geef je een duidelijk rookstopadvies.

Stap 3:

  • Tot slot verwijs je gericht door zodat je patiënt bij de stoppoging de nodige ondersteuning krijgt. Je patiënt kan een tabakoloog in de buurt terugvinden op www.tabakologen.be. Telefonisch kan men gratis een tabakoloog bereiken op het nummer van Tabakstop 0800/ 111 00. Wil je patiënt geen beroep doen op een tabakoloog, vertel dan dat er zeer goede rookstophulpmiddelen bestaan zoals nicotinevervangers of rookstopmedicatie die kunnen helpen bij de ontwenningsverschijnselen. Voor uitleg hierover kan je altijd terecht bij je huisarts of apotheker. Men kan hierover ook contact opnemen met Tabakstop op het nummer 0800/111 00.

Educatief materiaal ter ondersteuning

We beseffen dat het als hulpverlener niet evident is om over rookstop te praten met je patiënten. We hopen om je met onderstaande educatieve materialen een aantal handvaten te geven om deze drempel toch te overschrijden. Jouw interventie kan immers een enorme impact hebben op het welzijn van je patiënt.

Brochure ‘Doorverwijzer’

De aangeboden brochure maakt je wegwijs in de verschillende soorten rookstophulp die Vlaanderen rijk is. Ze geeft jou richting bij het uitbrengen van een doorverwijsadvies aan je patiënt.

Een papieren versie van deze brochure kan je aanvragen op rookstop@vrgt.be. Download het hier digitaal 

Videomateriaal en e-learning

Voel je je onzeker over hoe je best een rookstopgesprek aanpakt? Ook daar kunnen we je bij ondersteunen. Op https://rookstop.vrgt.be/vorming-opleiding/doorverwijzer krijg je een korte video te zien waarin je leert hoe je op een laagdrempelige manier een rookstoppraatje aan kan gaan. Belangrijk: we tonen hoe je dat kan doen zonder je rokende patiënt voor de borst te stoten. Onder deze video, vind je de link naar een eenvoudige en korte e-learning voor doorverwijzers waarin overzichtelijke tips en tricks voor zo’n rookstopgesprek worden weergegeven.

Wil je ten slotte zien hoe zo’n gesprek in je kinepraktijk kan verlopen, bekijk dan ook de 2 video’s op Vimeo die de VRGT maakte met professionele acteurs.

 

Indien je nog vragen hebt naar aanleiding van dit artikel of de aangeboden materialen, aarzel dan niet contact op te nemen met het VRGT-rookstopteam: rookstop@vrgt.be of 02/510 60 96.


[i] Op de site van Gezond Leven is een gedetailleerde weergave en interpretatie van de cijfers voor tabak en e-sigaret van de recente Gezondheidsenquête beschikbaar: https://www.gezondleven.be/themas/tabak/cijfers

 
  • WVVK