Dag van de kine 2023

Zoals elk jaar is 8 september de dag om kinesitherapeuten over de hele wereld in de bloemetjes te zetten en al hun vaardigheden te benadrukken.

Het thema dat World Physiotherapy in 2023 onder de aandacht wil brengen is artritis, een belangrijke oorzaak van invaliditeit die bijna 10% van de wereldbevolking treft.

Omdat lichaamsbeweging helpt om pijnlijke gewrichten mobiel te behouden, spelen kinesitherapeuten een belangrijke rol in zowel preventie als behandeling.

Hieronder vindt u meer informatie over dit onderwerp in het artikel van professor Patrick Durez (UCLouvain), en in het beeldmateriaal van World Physiotherapy, dat u kunt verspreiden onder uw patiënten.

Tot slot kunt u een artikel lezen over de oorsprong van het beroep waar we zo trots op zijn.


ARTRITIS: DE ESSENTIËLE ROL VAN DE KINESITHERAPEUT

Professor Patrick Durez licht de vitale rol uit die kinesitherapeuten spelen in de behandeling van deze ziekte. 

Samenvatting
  • Ontstekingsreuma is een chronische ziekte, met oorsprong in het immuunsysteem, die wordt gekenmerkt door beschadiging van het synoviale weefsel dat de gewrichten geleidelijk vernietigt, soms geassocieerd met extra-articulaire verschijnselen.
  • Deze zeer heterogene vorm van reuma kan invaliderende pijn en functionele beperkingen veroorzaken, wat leidt tot een belangrijke vermindering van de levenskwaliteit.
  • Een vroege diagnose, een beter begrip van de pathofysiologie en een verbeterd multidisciplinair beheer hebben geleid tot een aanzienlijke verandering in de controle van deze aandoeningen.
  • Kinesitherapie is essentieel voor de levenskwaliteit van deze patiënten.

 

Lees hier het volledige artikel


World Physiotherapy artitis toolbox

World Physiotherapy biedt u een toolbox aan met een schat aan informatie voor uw patiënten. We moedigen u aan onderstaande informatie te bekijken en te delen. Het zal uw patiënten helpen om deze ziekte beter te begrijpen en zich bewust te worden van het belang van kinesitherapie op het gebied van preventie en het verbeteren van hun dagelijkse levenskwaliteit:

Banners

Informatiefiches

Posters

 


 

Een van de oudste zorgberoepen

Op 8 september draait alles rond de kinesitherapie. Dit zorgberoep is zo veelzijdig dat er veel te vieren valt. Als beroepsvereniging blijven we ons inzetten om alle competenties van kinesitherapeuten regelmatig uit te lichten en de bevolking en beleidsmakers op de hoogte te brengen van alle gezondheidsvoordelen. Maar hoe is dit mooie beroep geworden tot wat het vandaag de dag is? We zetten enkele stappen terug en bekijken vandaag ook de ontstaansgeschiedenis van één van de oudste takken uit de gezondheidszorg.
 
Lees hier de geschiedenis van de kinesitherapie
 
  • WVVK