Vaccinatie

Griepvaccin

Als zorgverlener of personeelslid in de zorgsector loop je niet alleen een groot risico om griep te krijgen, maar ook om anderen te besmetten. Daarom is het belangrijk om griep uit je organisatie te houden en je te laten vaccineren. Want je werkt met risicogroepen die een grotere kans hebben op griepcomplicaties. Niet ongevaarlijk als je weet dat er elk jaar honderden mensen aan sterven.

Nauwe opvolging door het FAGG

In België staat het FAGG, het geneesmiddelenagentschap, in voor de aankoop en verdeling van de griepvaccins. Het FAGG blijft de verdeling de situatie dan ook op de voet volgen. Daarbij dringen ze aan dat alle betrokken zich strikt aan de gefaseerde aanpak houden. Groothandelaars-verdelers worden gevraagd te leveren aan alle apotheken die erom vragen voor de aflevering aan personen uit de risicogroepen, los van voorbestellingen. Apotheken bestellen enkel wat nodig is in functie van de risicogroepen. Arbeidsartsen, huisartsen en specialisten volgen de aanbevelingen voor het voorschrijven voor de risicogroepen op. Het FAGG zal blijven toezien op een goede opvolging van de aanbevelingen.

Laat niet na je griepvaccin te bestellen, je beschermt jezelf, je patiënten en je geliefden ermee. Voorkomen is beter dan genezen!
 

Hoe goed is jouw griepkennis?

“Het griepvaccin werkt levenslang.”

Klopt niet. Elk jaar opnieuw moet je het griepvaccin krijgen. Want elk jaar zijn er andere griepvirussen en wordt het vaccin afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming meestal na een half jaar tot een jaar uitgewerkt. Dus ook als je vorig jaar griep hebt gehad, ben je niet beschermd.
 

“Van het griepvaccin krijg je griep.”

Klopt niet. Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Je wordt er dus niet ziek van. Door het vaccin maakt je lichaam juist afweerstoffen aan. Dit duurt wel twee weken. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, dan kan je toch griep krijgen. Laat je dus op tijd vaccineren!
 

“Het griepvaccin is de best beschikbare manier om griep te vermijden.”

Klopt. Als je gevaccineerd bent, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner. Meestal genees je van griep vanzelf na enkele dagen, maar bij de risicogroepen waarmee jij werkt, kan griep ernstige gevolgen hebben.

 

“Het griepvaccin heeft bijwerkingen.”

Klopt. Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.
 

“Ik krijg nooit griep.”

Klopt niet. Gemiddeld krijgt ongeveer één op de tien mensen griep. Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Bovendien werk je met risicogroepen en vorm je een groter gevaar voor hen als je toch griep krijgt. Want griep is zeer besmettelijk. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen.
 

“Griep is niet besmettelijk.”

Klopt niet. Griep is een zeer besmettelijke ziekte. Wie in contact komt met iemand die griep heeft, maakt 20% tot 50% kans om de ziekte ook te krijgen. Het griepvirus wordt onder andere verspreid via hoesten en niezen. Maar ook via aanraking van oppervlaktes die besmet zijn met het griepvirus. Dus als jij griep hebt, ben je een groot gevaar voor de risicogroepen waarmee je werkt.
 

“Als ik ziek thuisblijf, is er geen enkel probleem.”

Klopt niet. Ongeveer 1 op de 5 griepinfecties verloopt zonder duidelijke ziekteverschijnselen. Omdat je met risicogroepen werkt is het extra belangrijk dat je jezelf én hen beschermt tegen de griep.

 

 


COVID-19-vaccin

Wees ambassadeur voor uw patiënten

Naast onszelf te laten vaccineren hebben wij een grote maatschappelijke taak. Als kinesitherapeuten zijn wij nauw betrokken bij onze patiënten. Wij zien hen op regelmatige basis en hebben de mogelijkheid om hun leefstijl te overleggen, hen in mensentaal uit te leggen wat de wetenschap ons leert. Ook in deze vaccinatiecampagne hebben wij een grote rol als sensibiliseringspersoon.

Door het ophangen van affiches openen we deuren om mensen te overtuigen van de noodzaak van inentingen. Op sociale media circuleert fake news en deze kanalen kunnen wij, gefundeerd op onze kennis, ontkrachten. Hierdoor ‘herdenken’ onze patiënten ten minste hun mening, in de hoop de vaccinatie zo ruim mogelijk te verspreiden, met het oog op eenieders gezondheid.

Meer informatie over de vaccinatie van zorgverleners vindt u op de site van laatjevaccineren.be.


  • WVVK